Πέμπτη Νοέμβριος 14 , 2019

Οι "Γλάροι Αιγαίου" στη Σύρο

ΣΥΡΟΣ

   Ότι είναι παρελθόν είναι πρόλογος...

αν ανατρέξουμε στην προσωπική μας ιστορία είναι βέβαιο ότι θα ανασύρουμε κάποιο περιστατικό επιθετικής συμπεριφοράς, στο οποίο έχουμε είτε παραστεί, είτε λάβει μέρος όντας μικρά παιδιά. Σήμερα έχοντας οι ίδιοι δικά μας παιδιά σίγουρα αναγνωρίζουμε ανάλογες καταστάσεις οι οποίες φαίνεται ότι έχουν γίνει ανησυχητικά συχνές.

   Αυτές οι καταστάσεις αποτελούν την εκδήλωση ενός φαινομένου το οποίο αναφέρεται ως σχολικός εκφοβισμός .
Η Σύρος, ένα νησί σταυροδρόμι ιστορίας και χωνευτήρι πολιτισμών, δυστυχώς δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
   Τα μηνύματα, από φίλους αρχικά, ήταν ενδεικτικά της έκτασης και της σοβαρότητας του προβλήματος.
Λίγο καιρό μετά τα μηνύματα αυτά μετασχηματίστηκαν σε "επίσημη" πρόσκληση για βοήθεια. Ο συγχρονισμός αποδείχθηκε καταλυτικός. Οι "Γλάροι Αιγαίου" είχαν από νωρίς ξεκινήσει την προσπάθεια οργάνωσης μιας ομάδας δράσης η οποία θα μπορούσε να παρεμβαίνει σε τέτοια προβλήματα είτε θεραπευτικά είτε με δράσεις ενημέρωσης.

P1050118P1050119P1050134

   Οργανώσαμε λοιπόν από κοινού με την «Στέγη ανηλίκων Σύρου» μια εκδήλωση ενημέρωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς η οποία συνοδεύτηκε από γόνιμο διάλογο. Η προσπάθεια αυτή πραγματοποιήθηκε το διήμερο 27-28 Φεβρουαρίου 2015 στο Επιμελητήριο Κυκλάδων με τέσσερις ομιλίες για γονείς παιδιών και εκπαιδευτικούς Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Βοήθησε αφενός μεν στην διαδραστική ενημέρωση των συμμετεχόντων αφετέρου δε μέσα από την δυναμική συζήτηση στην ανάδειξη μιας καταρχήν εικόνας της έκτασης και της βαρύτητας των εκδηλώσεων του σχολικού εκφοβισμού μεταξύ των παιδιών και εφήβων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό το τελευταίο θα αποτελέσει την δυναμική αρχή μιας οργανωμένης μελλοντικής παρέμβασης.

P1050130P1050136P1050137

   Η ομάδα μας είναι βέβαιο ότι θέλει και μπορεί να ανταποκριθεί σε μία τέτοια πρόκληση και πρόσκληση. Φεύγουμε ευτυχισμένοι και γεμάτοι θετική ενέργεια χωρίς να λέμε αντίο αλλά "εις το επανειδείν" .

   Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους μας από την «Στέγη ανηλίκων Σύρου», εξαιρετικά την κα Μαρία Κυδωνιέως Φωστέρη, την κ. Κυριακή Παπαγιάκουμου και την κ. Μαργαρίτα Σουλτάνη για την άψογη οργάνωση και για την τιμή που μας έκαναν  να μας καλέσουν  να συνδιοργανώσουμε ομιλίες για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού στα δημοτικά και γυμνάσια σχολεία του νησιού. Όπως και για την αμέριστη φιλοξενία που μας προσέφεραν αλλά και όλους τους γονείς και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και που θα αποτελέσουν τους αγγελιοφόρους της ελπίδας και τους συντρόφους μας στη μάχη κατά του σχολικού εκφοβισμού.

    Ομιλητές

κ. Ζαπανδιώτου Λεμονιά, Ψυχολόγος (B.Sc.) - Ψυχοθεραπεύτρια - Εκπαιδεύτρια
    ενηλίκων (M.Sc). Συμβουλευτικής στην Ειδική Αγωγή την Εκπαίδευση και την Υγεία.
κ. Παπανδρέου Ιωάννης, παιδίατρος- εφηβικής ιατρικής. Επιμελητής Α' (Τζάνειο Νοσ.)
κ. Περγαντής Κώστας, Αθλητικός Ψυχολόγος (M.Sc). Προσωποκεντρικός Σύμβουλος
    Ψυχικής Υγείας. Δ/ντης Νεολαίας Αθλητικών και Πολιτικών Υπηρεσιών Χαϊδαρίου.
κ. Χρονοπούλου Διονυσία, Φιλόλογος (M.Sc) Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας.

 

κατάλογος