Παρασκευή Οκτώβριος 18 , 2019

Οι Γλάροι Αιγαίου στον Άγιο Ευστράτιο

Το ταξίδι...

Η τελευταία αποστολή των Γλάρων Αιγαίου για το έτος 2010, που είχε προορισμό τον Άγιο Ευστράτιο, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.Ήταν μια αρκετά δύσκολη αποστολή και αυτό γιατί, έστω και στην αρχή του χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες δεν είναι σχεδόν ποτέ ιδανικές για ένα ταξίδι 200 ναυτικών μιλίων (συνολικά).Με βάση την έρευνα που διεξάγαμε για τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού, συγκεντρώσαμε μέσα από ευγενικές χορηγίες υλικό για το αγροτικό ιατρείο και το σχολείο του νησιού και το ταξίδι προγραμματίστηκε για τις αρχές Νοεμβρίου.

44

Ωστόσο, ένα σοβαρό ατύχημα σε ένα από τα πέντε μέλη της ομάδας των Γλάρων επηρέασε όχι μόνον τη διάθεση αλλά και την οργάνωση της ομάδας και μας ανάγκασε να αναβάλουμε για λίγο αυτό το ταξίδι. Τελικά αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος οι τέσσερις από τους πέντε «Γλάρους» και ημέρα αναχώρησης ορίσαμε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

Και ενώ όλα ήταν έτοιμα για το ταξίδι μας, παρουσιάστηκε ένα καινούριο εμπόδιο, το οποίο, βέβαια, ήμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε: Ο καιρός.

Τα δυο φουσκωτά ήταν πανέτοιμα, οι χορηγοί μας είχαν ειδοποιηθεί για την ημερομηνία του απόπλου, όπως επίσης κι οι αρχές και οι κάτοικοι του Αη Στράτη, που μας περίμεναν. Όμως, κανείς δε πρέπει να λογαριάζει χωρίς τον... ξενοδόχο και στη συγκεκριμένη περίπτωση «ξενοδόχος» ήταν το αρχιπέλαγος! Και η αγωνία κορυφωνόταν όσο πλησίαζε η Παρασκευή 3 Δεκέμβρη: «κολλημένοι» στις οθόνες του υπολογιστή στις σελίδες των μετεωρολογικών προβλέψεων βλέπαμε ότι μέχρι την ημερομηνία της αναχώρησής μας οι νοτιάδες θα διατηρούνταν πάνω από τα 7b. Ελπίζαμε, όμως, ότι ο Ποσειδώνας θα έκανε κάποιο διάλειμμα προς το καλύτερο, έστω και την τελευταία στιγμή.

Αη Στράτης  Αη Στράτης  PC050617 

Δυο μέρες πριν τον απόπλου συναντηθήκαμε έκτακτα για να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Το ταξίδι έπρεπε να γίνει οπωσδήποτε, αλλά προείχε τόσο η ασφάλειά μας, όσο και η ασφαλής μεταφορά των αγαθών, τα οποία μας είχαν εμπιστευθεί οι χορηγοί μας. Άλλωστε, θέλαμε να μεταφέρουμε και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Διαπιστώνοντας ότι οι συνθήκες της θάλασσας δε θα βελτιώνονταν το Σαββατοκύριακο (άνεμοι έντασης τουλάχιστον 6b) αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε την ιδέα του ταξιδιού με τα φουσκωτά μας, επιλέγοντας να φορτώσουμε τα πράγματα στο καράβι της γραμμής και να πάμε στον Άη Στράτη με αυτό. Ούτε όμως αυτό ήταν σίγουρο ότι θα αποπλεύσει, αφού αρχικά υπήρχε η απεργία των λιμενεργατών και όταν αυτή λύθηκε, οι δυνατοί νότιοι άνεμοι, έντασης 7-9b, που έπνεαν στο Βόρειο Αιγαίο, έθεσαν σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου για τον «Ταξιάρχη».

Αποτέλεσμα του τελευταίου ήταν να «χάσουμε» την Παρασκευή και να περιμένουμε στο λιμάνι του Λαυρίου το Σάββατο να κοπάσει η «μανία του Ποσειδώνα». Οι 6 ώρες καθυστέρησης μιας αμφίβολης αναχώρησης ήταν 6 ατελείωτες ώρες αγωνίας. Το πείσμα μας, η πίστη μας και η δυνατή μας θέληση, προκειμένου για την επίτευξη του σκοπού μας, μας είχαν καθηλώσει στα καθίσματά του πλοίου. Είχαμε αποφασίσει να περιμένουμε όσο χρειαστεί για την άρση του απαγορευτικού και την άδεια απόπλου. Δε μας πτόησε ούτε το γεγονός ότι ορισμένοι επιβάτες, βλέποντας τις σημαίες στο ντόκο του Λαυρίου να χτυπούν δυνατά από τον αέρα, αποβιβάζονταν απογοητευμένοι.

 agios_efstratios  Ώρα 18:00, και κάποια κινητικότητα του πληρώματος ξαναφέρνει τα χαμένα μας χαμόγελα.

Ώρα 18:30, ακούγονται οι μηχανές του γέρο «Ταξιάρχη» να παίρνουν μπροστά και οι «Γλάροι»... τινάζουν τα φτερά τους.

Αφήνοντας πίσω το στενό Εύβοια - Άνδρου, είναι δύσκολο να περιγραφούν οι συνθήκες του ταξιδιού μας από το Κάβο Ντόρο έως τον Αη Στράτη.

Ώρα 03:30, ξημερώματα Κυριακής, το πλοίο δένει στο λιμάνι του Αη Στράτη με δυσκολία και εμείς, ακολουθώντας τις εντολές του πληρώματος για όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποβίβαση, σχεδόν πηδάμε την τελευταία στιγμή από τον καταπέλτη στη στεριά, αφού τα νερά καβαλούν με ορμή τον ντόκο.

 16 

Στο λιμάνι μας υποδέχεται ο παπάς του νησιού, που μας οδηγεί στον ξενώνα της κ.Τζούλιας Μπαλάσκα όπου θα μείνουμε για να ξεκουραστούμε, μέχρι να ξημερώσει.

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, ώρα 08.00: παραμονή της γιορτής του Αγίου των ναυτικών, κάνουμε βόλτα στον οικισμό παίρνοντας φωτογραφίες. Ένας πραγματικά γαλήνιος τόπος, σε εποχή εκτός τουριστικής κίνησης. Οι μοναδικοί άνθρωποι που συναντάμε εκείνη την ώρα είναι κάποιοι ψαράδες που ράβουν τα δίχτυα τους, ενώ από την εκκλησία ακούγεται η Θεία Λειτουργία.

DSC02640 DSC02639  DSC02638 

Η κούραση από το ταξίδι δεν μας έχει καταβάλει, αλλά αναζητούμε μια καρέκλα που να μην κουνιέται και κάτι ζεστό! Στο μοναδικό καφενείο του νησιού βρίσκουμε ό,τι χρειαζόμασταν αλλά και την ησυχία να συγκεντρωθούμε για να προγραμματίσουμε τις κινήσεις μας, αφού στις 21:00 της ίδιας μέρας πρέπει να επιβιβαστούμε και πάλι στον «Ταξιάρχη», που θα έρθει από τη Λήμνο, για να επιστρέψουμε στην Αττική. Από την άλλη, επειδή ο καιρός «καλά κρατεί», δεν είναι και πολύ σίγουρο ότι το καράβι θα καταφέρει να «πιάσει» στο λιμάνι του νησιού.

 4 

Μόλις τελειώνει η Εκκλησία, η πλατεία γεμίζει από κόσμο. Σύντομα μας υποδέχεται ο δήμαρχος του νησιού, κ. Χαράλαμπος Μακρής. Ένας άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό και προοδευτικές ιδέες, γνώστης όλων των αναγκών και προβλημάτων του τόπου. Από αυτά που ακούμε και βλέπουμε, καταλαβαίνουμε ότι προσφέρει τα μέγιστα στο νησί που τόσο αγαπάει. Μένουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις!

Ξεκινάμε μαζί του για το Γυμνάσιο του νησιού, όπου θα εγκαταστήσουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα φωτοτυπικό πολυμηχάνημα, προσφορά του PriveShop. Εκεί μας υποδέχονται οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους. Από την κουβέντα μαζί τους, καταλαβαίνουμε ότι υπερβαίνουν το επαγγελματικό τους καθήκον: επιλέγουν να επιτελέσουν το λειτούργημα της εκπαίδευσης και προσφέρουν σε ένα νησί της Ελλάδας μακρινό και απομονωμένο

5  6  7 

Μοιράζουμε στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο τα χαρτικά, τα αναλώσιμα υλικά και τα παιχνίδια που είχαμε συγκεντρώσει από τους χορηγούς μας, που είναι τα καταστήματα Μουστάκας και δυο μαθητές του δημοτικού, η Ανδρονίκη και ο Παναγιώτης. Πολύτιμο ευχαριστήριο δώρο από τους μαθητές του σχολείου είναι το ημερολόγιό τους και η περιβαλλοντική τους εργασία με θέμα το νησί.

9810

Σειρά έχει το Αγροτικό Ιατρείο του νησιού. Μεταβαίνουμε εκεί με τον Δήμαρχο και παραδίδουμε φαρμακευτικό υλικό, προσφορά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς και της εταιρείας Menidi Medica, με έδρα την Αιτωλοακαρνανία.

111214

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος μάς υποδέχεται στο γραφείο του και μας δωρίζει δυο βιβλία με υλικό και σπάνιες φωτογραφίες του Αη Στράτη, από την αρχή του αιώνα έως σήμερα, καθώς και έντυπο υλικό και τον Οδηγό του Μουσείου Δημοκρατίας που εδρεύει στο νησί.

18PC05063819

Ώρα 15:00 και μαζί με το Δήμαρχο και τους καθηγητές πηγαίνουμε στη μοναδική ταβέρνα του νησιού, όπου μας παρατίθεται θαυμάσιο γεύμα. Βέβαια, το καλύτερο είναι η ατμόσφαιρα της ζεστής φιλοξενίας. Η ώρα κύλάει πολύ όμορφα και γρήγορα, με εποικοδομητική συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν στην ουσία της ζωής στο νησί.

2325

Ο φίλος μας ο Παντελής, μόνιμος κάτοικος Άη Στράτη, προσφέρεται να μας ξεναγήσει στο πίσω μέρος του νησιού, μέσα από κακοτράχαλους δρόμους, προσπελάσιμους μόνον από τον... «Γκορμπατσόφ» - όπως ονομάζει το 30άχρονο Niva του. Βάζοντας τα διπλά αργά διαφορικά, μας πηγαίνει σε μέρη που ούτε με τα πόδια δε θα πηγαίναμε. Φιλικότατος, γεμάτος χαρά, δεν αφήνει κομμάτι του νησιού που να μη μας δείξει. Φίλε Παντελή σε ευχαριστούμε πολύ για τις μοναδικές στιγμές γέλιου που μας χάρισες.

262829

Ο χρόνος, όμως, τρέχει. Το σούρουπο πέφτει σιγά σιγά και ο Παντελής με τον «Γκορμπατσόφ» μας γυρνούν και πάλι στον οικισμό. Ετοιμάζουμε τα πράγματά μας και κατηφορίζουμε μέσα από τα σοκάκια για το μοναδικό καφενεδάκι, όπου είναι μαζεμένοι μαθητές, εκπαιδευτικοί και Δήμαρχος. Εκεί μας δίνεται η ευκαιρία να τους γνωρίσουμε όλους καλύτερα. Πραγματικά, νιώθουμε τόσο όμορφα, που υποσχόμαστε ότι σύντομα θα ξαναπάμε στο νησί. Δυστυχώς, οι τελευταίες στιγμές περνούν και όλοι μας συνοδεύουν στο λιμάνι, όπου περιμένουμε τον «Ταξιάρχη».

33

Κατά τον αποχαιρετισμό, οι εκπαιδευτικοί του νησιού μας εξηγούν πόσο διαφορετική και όμορφη ήταν γι' αυτούς και τα παιδιά αυτή η μέρα που ήμαστε μαζί τους και αυτό είναι μεγάλη ανταμοιβή για την ομάδα μας.

Από εμάς, τους Γλάρους Αιγαίου, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς που βοηθήσατε να πραγματοποιηθεί αυτή η αποστολή αλλά και σε εσάς που μας υποδεχτήκατε στον Άη Στράτη.

 

Από τους "Γλάρους Αιγαίου"

     Παύλος Βλάχος

 

            

  

 

2 Μαΐου 2011

 

Στις δικές μας άγονες μέρες, σημείο αναφοράς πολιτισμού και ελπίδας για το μέλλον, είναι μόνο η επερχόμενη γενιά.

Στις 5 Δεκέμβρη του 2010, οι "Γλάροι Αιγαίου" αναχωρήσαμε από τον Αη Στράτη αφήνοντας πίσω μας υπόσχεση τιμής να μην τους ξεχάσουμε. Άλλωστε πως να ξεχάσεις αυτά τα παιδιά που μεγαλώνουν με όνειρα, ελπίδα και αγάπη για αυτόν το τόπο. Πώς να ξεχάσεις τα διεισδυτικά βλέμματα των παιδιών, που έκαναν την ψυχή μας να ελπίζει για το αύριο.
θέλοντας να στηρίξουμε την νέα γενιά, οι "Γλάροι Αιγαίου" προσφέραμε στο γυμνάσιο και λύκειο Αη Στράτη, τέσσερις Ασπροπίνακες.
Παιδιά δεν σας ξεχάσαμε, ούτε θα σας ξεχάσουμε, θα σας ξανασυναντήσουμε στο "μέλλον"... σας ευχαριστούμε για άλλη μία φορά για το ταξίδι των ματιών σας.

Από τους "Γλάρους Αιγαίου"

Χρήστος Παπαδόπουλος
Αλέξανδρος Αναστασόπουλος
Παύλος Βλάχος
Λευτέρης Γκόνος

 

Πίνακες Πίνακες

Πίνακες Πίνακες