Παρασκευή Οκτώβριος 18 , 2019

Οι Γλάροι Αιγαίου στην Αντίπαρο

 

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ

 

Η ζεστή ανταπόκριση των κατοίκων.

 

Ομάδα "ΓΛΑΡΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ"

Ένα από τα ομορφότερα νησιά στην καρδιά των Κυκλάδων με πανέμορφες παραλίες και καταγάλανα νερά, ένας από τους ομορφότερους καλοκαιρινούς προορισμούς.

 Περιβάλλεται από πληθώρα μικρών ακατοίκητων νησιών με μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστική η κυκλαδίτικη ομορφιά του με λευκές κατοικίες, μπλε πόρτες και παράθυρα και λιθόστρωτα σοκάκια. Η αρχαία ονομασία του νησιού ήταν "Ωλίαρος", λέξη φοινικικής προέλευσης που πιθανότατα σημαίνει "δασώδες βουνό". Αργότερα ονομάστηκε "Αντίπαρος" καθώς βρίσκεται απέναντι από την Πάρο. Το νησί είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για Έλληνες και ξένους τουρίστες. Η Αντίπαρος επίσης έγινε γνωστή στο ευρύτερο ελληνικό κοινό το 1960 και μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο, με τα γυρίσματα της ταινίας «Μανταλένα».

Για τις ομορφιές του νησιού και τους κατοίκους του, θα μπορούσαμε να γράψουμε αράδες και αράδες!
Ωστόσο, πίσω από αυτή την κυκλαδίτικη ομορφιά, υπάρχει η άλλη Ελλάδα που συνεχίζει να βιώνει προβλήματα. Εμείς θα σταθούμε σε ένα από αυτά και αφορά στην έλλειψη παιδιάτρου στο νησί. Στην Αντίπαρο λειτουργεί νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και η πρώτη λυκείου. Τα παιδιά της δευτέρας και τρίτης λυκείου πάνε σχολείο στην Πάρο. Ο αριθμός των παιδιών στο νησί ανέρχεται περίπου στα 170. Όλα τα ιατρικά περιστατικά αντιμετωπίζονται από δύο γενικούς γιατρούς, τον κ. Σωτ. Σκούρτη και την κα. Γεωργίου.
Στις 05-09-2013 έφτασε στην ομάδα μας η πληροφορία ότι η Αντίπαρος στερείται παιδιάτρου. Επικοινωνήσαμε άμεσα με τον γιατρό του νησιού, κ. Σκούρτη , ώστε να διασταυρώσουμε τη συγκεκριμένη πληροφορία. Μας ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και επιβεβαίωσε την ανάγκη παιδιάτρου. Μετά από αυτή τη συζήτηση, ενημερώσαμε τους εθελοντές γιατρούς μας, οι οποίοι με προθυμία δέχτηκαν να διεξάγουν δωρεάν εξετάσεις στα παιδιά του νησιού.

2021

Έτσι, ξεκινήσαμε ενημερώνοντας αρχικά την 2η Δ.Υ.Πε Πειραιώς και Αιγαίου για τη δράση μας, όπως επίσης και τον περιφερειάρχη Αιγαίου, κ. Τρίτζαλη Νίκο, Διευθυντή Νοσοκομείου Σύρου. Στη συνέχεια, επικοινωνήσαμε με την κ. Βιάζη Λίτσα, πρόεδρο του Κ.Ε.Δ.Α στην Αντίπαρο, η οποία μας βοήθησε να συντονίσουμε τη δράση μας. Με την πολύτιμη βοήθειά της ενημερώθηκαν οι γονείς των παιδιών και ανέλαβε να συντονίσει την προσέλευσή τους στο ιατρικό κέντρο. Ο γιατρός κ. Σκούρτης προθυμοποιήθηκε να παραχωρήσει το ιατρείο του και ό,τι άλλο χρειαζόμασταν από αναλώσιμα υλικά, ώστε να διευκολυνθεί το έργο της παιδιατρικής μας εθελοντικής ομάδας.

ΑντίπαροςΑντίπαρος

Στις 11-10-2013 και ώρα 14:30 βρισκόμασταν στο λιμάνι του νησιού, όπου μας υποδέχτηκε η κ. Βιάζη μαζί με έναν εκπρόσωπο του λιμενικού σώματος. Μεταφορά εξοπλισμού στα καταλύματα, ένα σύντομο διάλειμμα και επίσκεψη στο ιατρείο. Η ώρα ήταν 16:30' και αρκετοί γονείς με τα παιδιά τους ήδη μας περίμεναν. Ένα μικρό πρόβλημα προέκυψε με το θέμα των εξεταστικών χώρων. Οι εξεταστικοί χώροι ήταν μόλις δύο και αυτό δεν διευκόλυνε όλους τους παιδιάτρους μας. Το θέμα επιλύθηκε άμεσα με την παρέμβαση της κ. Βιάζη, παραχωρώντας μία τάξη του δημοτικού σχολείου με σκοπό να διαμορφωθεί σε χώρο ιατρικών εξετάσεων. Σε λιγότερο από μισή ώρα οι παιδίατροί μας εξέταζαν στον συγκεκριμένο χώρο.

Αντίπαρος 2

Επίσης , θα πρέπει να τονίσουμε ότι κατά τη διάρκεια των ιατρικών μας εξετάσεων, η κ. Βιάζη ήταν διαρκώς δίπλα μας διευκολύνοντας το έργο μας σε ό.τι χρειαζόμασταν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Η πρώτη μέρα κύλισε ομαλά εξετάζοντας πενήντα παιδιά, βρέφη, προνήπια και νήπια. Σε κάποια από αυτά έγιναν εμβολιασμοί. Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 12-10-2013, οι ιατρικές εξετάσεις ξεκίνησαν στις 09:30' με την προσέλευση των παιδιών του δημοτικού. Στη συνέχεια, προσήλθαν τα παιδιά του Γυμνασίου και κάποια από την 1η Λυκείου. Συνολικά προσήλθαν και εξετάστηκαν 124 παιδιά. Διαγνώστηκαν αρκετά ορθοπεδικά προβλήματα από τον κ. Μπουκουβαλέα Γαβριήλ, χειρούργο ορθοπεδικό, Διευθυντή στο Metropolitan και παιδιατρικά προβλήματα από τους κ. Αλεξανδράτο Χάρη, Νεογνολόγο στο Νοσ. ΙΑΣΩ και τον παιδίατρο κ. Παπανδρέου Ιωάννη, επιμελητή Α' στο Τζάνειο Νοσ. Έγιναν εμβολιασμοί, σπιρομετρήσεις και δέκα μικρές επεμβάσεις από τον κ. Γαβαλάκη Νικόλαο, παιδίατρο χειρούργο του Νοσ. Παίδων, (Α χειρουργική). Κάποια από τα παιδιά κρίθηκε απαραίτητο και παραπέμφθηκαν για περεταίρω εξετάσεις στο Τζάνειο Νοσοκομείο και στο Νοσ. Παίδων.

κ. Αλεξανδράτος Χάρηςκ. Παπανδρέου Ιωάννηςκ. Γαβαλάκης Νικόλαος

Επιπλέον, χορηγήθηκαν ερωτηματολόγια διατροφής -παχυσαρκίας, άσθματος αλλεργίας από τον κ. Παπανδρέου και έγινε κλινική εξέταση και λήψη ψυχοκοινωνικού ιστορικού (headss-s). Το απόγευμα στις 19:00' σε αίθουσα του σχολείου ακολούθησε συζήτηση σε ομάδα, θεμάτων που αφορούσαν στους εφήβους και έγινε αγωγή υγείας και ατομική προσέγγιση , όπου κρίθηκε απαραίτητο, από τον παιδίατρο, κ. Παπανδρέου Ιωάννη, με εξειδίκευση στην εφηβική ιατρική και την κ. Καρβούνη Ιππολύτη, επισκέπτρια υγείας.
101218231516
 
Η πρόσκληση για δείπνο το βράδυ του Σαββάτου προς τιμή της ομάδας μας από την κ. Βιάζη, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Δήμαρχο του νησιού, κ. Λεβεντάκη Ιωάννη, με τον οποίο συζητήσαμε θέματα που αφορούν στο νησί. Θα θέλαμε μέσα από την ιστοσελίδα μας να μεταφέρουμε την έκκληση του Δημάρχου να βρεθεί ένας παιδίατρος να επισκέπτεται το νησί έστω και για μία φορά τον μήνα. Ο Δήμος Αντιπάρου προσφέρει στέγη και έξοδα μετακίνησης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο τηλ. 22840-28314.
 
κ. Γαβαλάκης Νικόλαος και ο κ. Γκόνος Ελευθέριοςκ. Μπουκουβαλέας Γαβριήλ

Η ώρα πέρασε ευχάριστα και την επομένη μας περίμενε μία δύσκολη μέρα επιστροφής λόγω των καιρικών συνθηκών. Αφήσαμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς και θα είμαστε κοντά τους με τη διασυνδετική ιατρική του Τζάνειου Νοσοκομείου. Από τη μεριά μας, θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για το δείπνο και για τη σημαντική τους συνεργασία.
Κυριακή 13-10-2013. Ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για την αναχώρησή μας. Ο καιρός από το βράδυ του Σαββάτου άρχιζε να αλλάζει. Το πρωί της Κυριακής η ένταση του ανέμου μας προβλημάτιζε σχετικά με την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Τα προγνωστικά του καιρού έδιναν δύναμη 6, τοπικά 7 μποφόρ. Οι καπετάνιοι των σκαφών, κ. Καραμπέτσος Ευάγγελος και κ. Κόλλιας Κωνσταντίνος, σχεδίασαν την καλύτερη δυνατή πορεία, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν τα πληρώματά μας. Η εμπειρία τους σε συνδυασμό με τα δύο φουσκωτά σκάφη MARVEL των 9,30 και 9,60 μέτρων έκαναν την επιστροφή μας άνετη και ασφαλή. Εδώ θα πρέπει να σταθούμε και να πούμε ότι από καιρό η ομάδα μας έψαχνε κάποια εταιρία φουσκωτών σκαφών που θα μπορούσε να συμμετέχει στις αποστολές μας. Ο κ. Καραμπέτσος, κατασκευαστής των συγκεκριμένων σκαφών, ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας και διέθεσε τα σκάφη του και τον χρόνο του για τον σκοπό μας. Αυτή η κίνηση πραγματικά αποδείχτηκε σωτήρια για την επιστροφή μας που παρόλο τον δύσκολο καιρό, πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια. Στο video που ακολουθεί στο τέλος του κειμένου, μπορείτε να πάρετε μία γεύση από το ταξίδι μας.
 
249
MARVELGrabbed Frame 3

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους κ. Καραμπέτσο Ευάγγελο, κατασκευαστή της εταιρίας φουσκωτών σκαφών MARVEL και τον κ. Κόλλια Κωνσταντίνο για την σημαντικότατη προσφορά τους. Κοντά τους νιώσαμε ασφαλείς και κατάφεραν να κάνουν το ταξίδι μας, διασκέδαση.

Ευχαριστούμε την Εταιρία LALIZAS Α.Ε. που προμηθεύει δωρεάν ατομικό εξοπλισμό στην ομάδα μας για την ασφαλή και άνετη μετακίνησή μας. Οι γιατροί μας σχολίασαν τον εξοπλισμό τους με τα καλυτέρα λόγια.

Την εταιρία ΔΗΜΟΥΛΑΣ Α.Ε. για την προσφορά ιατρικού εξοπλισμού.

Τον. κ. Μπαϊρακτάρη Γιώργο που διατηρεί parking σκαφών στον Τύμβο Μαραθώνα για την ανέλκυση και καθέλκυση των σκαφών μας.

Την φίλη Εύα Κρητικοπούλου και τον φίλο Τάσο Ζέρβα που στάθηκαν κοντά μας σε αυτή την αποστολή με την οικονομική τους υποστήριξη.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που διαρκώς βρίσκεστε στο πλάι μας και βοηθάτε να πραγματοποιούνται οι αποστολές μας. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας, το μέλλον αυτής της χώρας, να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν υγεία.
 
 
 
Ομάδα «ΓΛΑΡΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ»