Παρασκευή Οκτώβριος 18 , 2019

Οι Γλάροι Αιγαίου στη Σέριφο 2014

Η μαγική Σέριφος των τεσσάρων εποχών

και των τεσσάρων χρωμάτων του καλοκαιριού ... *

 P1030881

...την αναγνωρίζεις με τις αισθήσεις και την καρδιά .

   Κοντά στα δύο χρόνια έχουν περάσει, που «οι Γλάροι» έφευγαν από το νησί, γεμάτοι από εμπειρίες, χρώματα και την γλυκιά αίσθηση ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στους φίλους μας, ότι θα τους ξαναδούμε και θα τους συνδράμουμε στην ανάγκη για ιατρική και όχι μόνο φροντίδα των παιδιών τους.

 
   Δεν χαθήκαμε στο μεταξύ διότι σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι γιατροί της ομάδας μας δέχτηκαν πολλά παιδιά στα Ιατρεία τους για παρακολούθηση και θεραπεία.

   Το καράβι για τον Πειραιά δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον κάθε νησιώτη. Για κάποιους δε, εισιτήρια και διαμονή είναι δυσβάστακτο βάρος. Αυτό σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ιατρικές υπηρεσίες ειδικών ιατρών στα νησιά μας έχει σαν αποτέλεσμα η υγεία αυτών και των παιδιών τους να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα .

   Οι Σερφιώτες είναι πάντα στη σκέψη μας. Οι ανάγκες πλέον γνωστές και επιτακτικές.

   Αρχές Απριλίου 2014, μετά από συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς του νησιού, ξεκινά ο σχεδιασμός μιας νέας αποστολής με προορισμό το νησί της Σερίφου, με διάφορες ειδικότητες ιατρών. Σκοπός μας και τούτη την φορά η δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης για όλα τα παιδιά του νησιού με τη συμμετοχή νέων εθελοντών γιατρών.

   Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Σερίφου γνωστή και δοκιμασμένη βάση δράσης, καλά εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα και επαρκές φαρμακευτικό υλικό. Το ανθρώπινο δυναμικό του αποτελείται από έναν αγροτικό ιατρό, μια νοσηλεύτρια, μια παρασκευάστρια και έναν οδηγό ασθενοφόρου. Τον μαγικό τούτο τόπο το καλοκαίρι τον μοιράζονται πάνω από 6000 άνθρωποι...
...τον χειμώνα χίλιοι .

   Οι 4 αυτοί άνθρωποι καλούνται να επιλύσουν προβλήματα υγείας ίδιας δυσκολίας και βαρύτητος με «το μαθηματικό πρόβλημα των τεσσάρων χρωμάτων» . Υπερβάλλουν εαυτούς. Εύλογη η απορία. Και καλά! όταν το πρόβλημα δεν μπορεί να βρει λύση στο νησί;
Το ελικόπτερο τότε είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας. Τα βαριά περιστατικά (τροχαία, εμφράγματα...) διακομίζονται με ελικόπτερο στην Πρωτεύουσα.
   Τα αυτονόητα για εμάς που κατοικούμε στα μεγάλα αστικά κέντρα δηλαδή η προσιτή ιατρική φροντίδα και η άμεση νοσηλεία όταν είναι αναγκαία δεν αποτελούν την καθημερινότητα για τους νησιώτες. Δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε πως τα βγάζουν πέρα. Εμείς δεν ζούμε με το άγχος του γιατρού η του νοσοκομείου διότι απλούστατα υπάρχουν.

Στο νησί τα πράγματα είναι δύσκολα...
...σαν μαθηματικός γρίφος

P1030811

   Μεσημέρι της Παρασκευής 09-05-14 «οι Γλάροι» είναι έτοιμοι για αναχώρηση απο Μαραθώνα με δύο φουσκωτά σκάφη.
   Ο λόγος που ταξιδεύουμε με φουσκωτά σκάφη είναι αφενός μεν τα δρομολόγια των πλοίων τα οποία, "όπου και όποτε" υπάρχουν, δεν βοηθάνε πάντα για την μετακίνησή μας αφετέρου δε, ο χρόνος μετάβασης στο οποιοδήποτε νησί με χρήση φουσκωτού σκάφους, μειώνεται στο ένα τρίτο αυτού που απαιτείται για μετάβαση με πλοίο.

P1030676 P1030848 P1030685

   Ο χρόνος είναι πολύτιμος.  Η ιατρική ομάδα φτάνει έγκαιρα και με ασφάλεια όπου υπάρχει ανάγκη.

   Το απόγευμα της Παρασκευής άφιξη περί ώρα 19:30' στη Σέριφο. Όλα οργανωμένα και έτοιμα για την επόμενη μέρα. Η λειτουργία των Ιατρείων ξεκίνησε  το πρωί του Σαββάτου 10-05-2014 και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 11-05-2014.
 
                           P1030709   P1030734
Συνολικά 90 παιδιά και έφηβοι εξετάστηκαν από τους κκ. Περγάμαλη Γεώργιο Διευθυντή παιδοχειρουργικής του ΙΑΣΩ, Αλεξανδράτο Χάρη Νεογνολόγο του Νοσοκομείου ΙΑΣΩ, Παπανδρέου Ιωάννη Παιδίατρο- Εφηβικής Ιατρικής, του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά, Μπουκουβαλέα Γαβριήλ χειρούργο Διευθυντή παιδοορθοπεδικής κλινικής METROPOLITAN και Ζιώγα Μαρία Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο. Μεταξύ άλλων, έγινε έλεγχος ανάπτυξης, καταγραφή της εμβολιαστικής τους κάλυψης, εμβολιασμοί και αγωγή υγείας. Επιπλέον υπήρξε ανάγκη σε κάποια από αυτά για μικροεπεμβάσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον κ. Περγάμαλη Γεώργιο  παιδοχειρουργό.
Σημαντικός αριθμός παραπέμφθηκε για περαιτέρω αντιμετώπιση στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά με το οποίο γίνεται διασυνδετική ιατρική.
 
                           P1030704   P1030799

    Εκτός από τα παιδία και εφήβους που αντιμετωπίσθηκαν στα ιατρεία, αρκετοί ενήλικες, ευκαιρίας δοθείσης, θέλησαν να εξεταστούν, τόσο από την Δερματολόγο μας κ. Ζιώγα Μαρία, όσο και από τον ορθοπεδικό μας κ. Μπουκουβαλέα Γαβριήλ. Όπως και έγινε τελικά αφού και ο χρόνος άλλωστε μας το επέτρεπε.
 
 P1030739P1030775P1030782

Ο ψυχολόγος της ομάδας μας κ. Περγαντής Κώστας, Δ/ντης Νεολαίας Αθλητικών και Πολιτικών Υπηρεσιών Χαϊδαρίου, διεξήγαγε ομιλίες προς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, με θέματα:

P1030753  
1. Εφηβεία, επικοινωνία μέσα στην οικογένεια
2. Επικοινωνία και διαδίκτυο
3. Εκπαιδευτικά ζητήματα - Σχολικός εκφοβισμός (bullying) -Παραβατική συμπεριφορά, τρόποι προσέγγισης.

H κ. Καρβούνη Ιππολύτη, επισκέπτρια υγείας ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την προετοιμασία και διαλογή των περιστατικών γεγονός καθοριστικό για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των Ιατρείων, παράλληλα ασχολήθηκε με την καταγραφή των επιδημιολογικών στοιχείων των παιδιών.
 
P1030783        
Η κ. Λίλιαν Ντακούμη, και η κ. Ελένη Βουμβουλάκη  συντόνιζαν γονείς και παιδιά ώστε να εξυπηρετούνται σωστά και άμεσα.

Τα ιατρεία κύλισαν ομαλά και όσα παιδιά προσήλθαν, εξετάστηκαν.

   Την Κυριακή το μεσημέρι 11-05-2014 η Ιατρική ομάδα των «Γλάρων» μετά το τέλος των Ιατρείων και ενώ βρισκόταν στην διαδικασία αναχώρησης, βρέθηκε μπροστά σε ένα απρόοπτο όσο και λίαν σοβαρό περιστατικό ενός συνανθρώπου μας. Ο αγροτικός ιατρός μας ενημέρωσε ότι καταφθάνει ένα επείγον περιστατικό.

   Ένας άντρας ηλικίας 40 ετών ο οποίος τσιμπήθηκε από μέλισσα προσκομίζεται στο Περιφερειακό Ιατρείο.

   Υποβασταζόμενος στα πρόθυρα λιποθυμίας οδηγείται μέσα στο Ιατρείο και η πρώτη εκτίμηση με βάση τις πληροφορίες στρέφεται προς αναφυλακτική αντίδραση. Βλέποντας η ομάδα μας το περιστατικό προθυμοποιείται να βοηθήσει τον αγροτικό ιατρό ώστε το έργο του να γίνει ευκολότερο και δίνει τις πρώτες βοήθειες στον ασθενή. Τα φαινόμενα απατούν και η υποψία οξέως εμφράγματος είναι βάσιμη πράγμα που επιβεβαιώνεται με το καρδιογράφημα. Η ομάδα «των Γλάρων» με την βοήθεια και των συναδέλφων του Π.Π.Ι. Σερίφου παρέχει την απαραίτητη αρχική αγωγή στον ασθενή και τον σταθεροποιεί οργανώνοντας την ταχεία και ασφαλή διακομιδή του σε Καρδιολογικό Κέντρο της Πρωτεύουσας με ελικόπτερο του Ε.Κ.Α.Β .

   Ώρα 15:30 η ομάδα μας αναχωρεί. Στο λιμάνι μας περιμένουν τα δυο φουσκωτά μας σκάφη μαζί με τους κυβερνήτες τους κκ. Κόλλια Κωνσταντίνο και  Σαγώνα Γεώργιο.
Η πορεία της υγείας του ασθενούς μας εξελίχθηκε κατ'ευχήν. Τέλος καλό όλα καλά το πρόβλημα των τεσσάρων χρωμάτων αυτή τη φορά βρήκε τη λύση του. Δυστυχώς δεν είναι οριστική.

   Οι ανάγκες στα νησιά είναι πολλές και μεγάλες, για τον λόγο αυτό ζητάμε συνεργασίες με εθελοντές γιατρούς με ειδικότητες  Παιδιάτρου, Παιδοχειρουργού, Καρδιολόγου, Δερματολόγου, Ορθοπαιδικού .
   Όλοι μαζί, ενωμένοι μπορούμε περισσότερα. Αρκεί να το θελήσουμε.
 
   Ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Αντωνάκης και οι συνεργάτες του έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οργάνωση και πραγματοποίηση με επιτυχία της αποστολής μας. Από κοινού συνεργαστήκαμε ώστε να ενημερωθούν όλοι οι γονείς. Θα θέλαμε να τους απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την φιλοξενία και για την άψογη συνεργασία που είχαμε. Βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή διαρκώς στο πλευρό μας, διευκολύνοντας αφάνταστα το έργο μας.

   Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Καλαμπόγια Μαρία πρώην αγροτικό Ιατρό του Π.Π.Ι. Σερίφου για την εθελοντική της συμμετοχή. Η βοήθεια που προσέφερε στους παιδιάτρους μας κατά την ώρα των ιατρείων ήταν σημαντικότατη. Το έργο τους έγινε ευκολότερο.

   Την κ. Λίλιαν Ντακούμη, πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων και παρασκευάστρια στο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου, που ενημέρωσε και συντόνισε άψογα όλους τους κατοίκους του νησιού σε συνεργασία με την κ. Βουμβουλάκη Ελένη  υπάλληλο των ΚΕΠ.
   Για εμάς έχει μεγάλη σημασία να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους οργανωτικούς και με διάθεση προσφοράς.

   Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που τα ονόματα τους δεν αναφέρονται αλλά αναγνωρίζουν και στηρίζουν διαρκώς τις δράσεις μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον χορηγό μας την "Εθνική Τράπεζα" που στήριξε την δράση μας με σκοπό να εξετασθούν όλα τα παιδιά του νησιού.
   Ευχαριστούμε την εταιρία ναυτιλιακών ειδών LALIZAS που επιμελείται του θαλάσσιου εξοπλισμού της ομάδας μας και μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και άνεση.
   Ευχαριστούμε την κατασκευάστρια εταιρία φουσκωτών σκαφών Marvel που παρέχει τα σκάφη της ώστε η ομάδα μας να ταξιδεύει όπου ζητήσει άμεσα και με ασφάλεια.

 * Ο τίτλος του κειμένου είναι απο το βιβλίο  "Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού", Τεύκρος Μιχαηλίδης . Εκδόσεις Πόλις, Αθήνα Απρίλιος 2014 

 

 Ομάδα "ΓΛΑΡΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ"