Παρασκευή Οκτώβριος 18 , 2019

Οι Γλάροι Αιγαίου στη Σύρο

 

« Κανένα παιδί στο δρόμο, κανένα παιδί στη φυλακή...»

Όταν πριν 2 μήνες η ομάδα μας διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τον προορισμό και την οργάνωση της επόμενής μας αποστολής, το ενδιαφέρον μας εστιάστηκε  στη Σύρο και συγκεκριμένα στη «Στέγη Ανηλίκων». Εκεί θα συναντούσαμε παιδιά τα οποία εμφάνισαν παραβατικές συμπεριφορές ή προέρχονται από οικογένειες που απειλούνται ή βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό.

Στέγη Ανηλίκων Σύρου

 

Η «Στέγη» δημιουργήθηκε το 1996 και στόχο έχει την πρόληψη και καταπολέμηση της παραβατικότητας ανηλίκων, προσφέροντας φιλοξενία, σίτιση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα παιδιά αυτά. Μια ομάδα ειδικευμένων επιστημόνων, υπό την καθοδήγηση της επιμελήτριας ανηλίκων Μαρίας Κυδωνιέως Φωστέρη, υποκαθιστούν το έργο της Πολιτείας, παρέχοντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Έτσι, τα παιδιά, μέσω της αγάπης, της φροντίδας αλλά και της παιδείας που λαμβάνουν, επανεντάσσονται ομαλά στο κοινωνικό σύνολο και δεν είναι λίγες οι φορές που διαπρέπουν.

Κατά την προετοιμασία της αποστολής, η Ομάδα μας έθεσε δύο στόχους. Ο πρώτος αφορούσε στην όσο το δυνατόν πληρέστερη στήριξη των παιδιών της «Στέγης» σε θέματα υγείας. Έτσι, εξασφαλίσαμε την περίθαλψή τους στο Τζάνειο Νοσοκομείο Αττικής, τη συμμετοχή όλων των φαρμακείων της Σύρου με ποσότητες φαρμάκων που θα τους ζητηθούν και τις αφιλοκερδείς υπηρεσίες των γιατρών του νησιού. Επιπρόσθετα, η Τράπεζα Αίματος που διατηρούμε στο προαναφερθέν νοσοκομείο θα είναι στη διάθεσή τους.

Δεύτερος στόχος μας ήταν ο ανεφοδιασμός της «Στέγης» με αγαθά απαραίτητα για τη λειτουργία της αλλά και με παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους. Χάρη στις ευγενικές προσφορές των φίλων και χορηγών μας δωρίσαμε στα παιδιά ρούχα, υποδήματα, τρόφιμα, αναλώσιμα και χαρτικά, φάρμακα και παιχνίδια. Τα πράγματα συγκεντρώθηκαν σε αποθήκη μας και συσκευάστηκαν προκειμένου να μεταφερθούν ακτοπλοϊκώς, καθώς, λόγω του όγκου τους, ήταν αδύνατο να μεταφερθούν με το φουσκωτό σκάφος που θα ταξιδεύαμε εμείς. Τη μεταφορά και παράδοση αυτού του υλικού ανέλαβε αφιλοκερδώς το πρακτορείο «Θεόφιλος», το οποίο και ευχαριστούμε πολύ.

34

Ύστερα από όλη αυτή την διαδικασία ήμασταν έτοιμοι για το ταξίδι. Αναχωρήσαμε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 από την παραλία του Μαραθώνα, γύρω στις 15:00. Τρία από τα μέλη της  Ομάδας  μας επιβιβαστήκαμε  σε φουσκωτό σκάφος μήκους 5.25μ με προορισμό την Ερμούπολη της Σύρου. Θα διανύαμε συνολική απόσταση 64νμ. Οι καιρικές συνθήκες ήταν σχετικά καλές, με ένταση ανέμων 4b, με εξαίρεση το πέρασμα του Κάβο Ντόρο όπου έφτανε τα 5b. Χρειαστήκαμε περίπου τρεισήμισι ώρες με ταχύτητα που κυμάνθηκε από 17-23 κόμβους  για να βρεθούμε τελικά στο λιμάνι προορισμού μας, όπου εξασφαλίσαμε τη θέση μας μακριά από τα απόνερα των καραβιών.

253327

Φτάνοντας στη Σύρο προείχε η εκ του σύνεγγυς οργάνωση της επίσκεψής μας στη «Στέγη». Αρχικά επικοινωνήσαμε με την εθελόντρια της Στέγης, κα Παπαγιάκουμου, για να διευθετήσουμε από κοινού τις λεπτομέρειες της επίσκεψης. Ακολούθως, συναντήσαμε την Ταμία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων, κα Αρμακόλα Ελένη, η οποία ευαισθητοποιήθηκε από το κάλεσμά μας και άμεσα συντόνισε την παροχή φαρμάκων στα παιδιά. Το ραντεβού ορίστηκε για το πρωί της επομένης, ώρα 11:30.

Το Σάββατο, καταρχήν ανεφοδιάσαμε το σκάφος μας με καύσιμα και επιδιορθώσαμε ένα μικρό πρόβλημα που προέκυψε σ’ αυτό. Για καλή μας τύχη, βρήκαμε τον τεχνικό κ. Γιώργο Μπουγιούρη, στον οποίο εξηγήσαμε το σκοπό του ταξιδιού μας αλλά και την πίεση χρόνου που δημιουργούσε η επικείμενη επιδείνωση του καιρού. Άμεσα ο «μαστρο- Γιώργος» αποκατάστησε τη βλάβη χωρίς να δεχθεί χρήματα για τον κόπο του και μας δήλωσε: «αυτό το κάνω για να νιώσω ότι προσφέρω και εγώ κάτι στο σκοπό σας, κάτι μικρό για αυτά τα παιδιά.» Κύριε Γιώργο, σε ευχαριστούμε θερμά.

Η ώρα κυλούσε γρήγορα και όλα έπρεπε να γίνουν συντονισμένα. Οι προγνώσεις του καιρού για την Κυριακή 10 Απρίλη, ήταν δυσοίωνες. Το μετεωρολογικό δελτίο έδινε ανέμους έντασης 7-8b και γι’ αυτό αποφασίσαμε να επισπεύσουμε την αναχώρησή μας αμέσως μετά την επίσκεψη στη «Στέγη».

Φτάσαμε στο προγραμματισμένο ραντεβού μας μαζί με την κα Αρμακόλα. Η υποδοχή των παιδιών ήταν εγκάρδια και η χαρά τους απερίγραπτη. Δεν πέρασαν μόλις 10 λεπτά και το φορτηγάκι του πρακτορείου έφερε την παλέτα με  τα δώρα των παιδιών. Οι πιτσιρικάδες έτρεξαν αμέσως να πάρουν τις κούτες και να τις μεταφέρουν στο χώρο τους, αρνούμενοι οποιαδήποτε βοήθεια από εμάς. Όλη η διαδικασία τους φάνηκε εξαιρετικά διασκεδαστική. Μαζί με τους εθελοντές αποσυσκευάσαμε τα πακέτα, τακτοποιήσαμε τα υλικά και μοιράσαμε τα παιχνίδια στα παιδιά.

8910

Είναι στιγμές που κάποιος πρέπει να τις ζήσει από κοντά για να νιώσει αυτό που εμείς, οι Γλάροι Αιγαίου, ονομάζουμε «ψυχική ανάταση». Το χαμόγελο αυτών των παιδιών θα μείνει για πάντα ανεξίτηλο  στη μνήμη μας, όπως και τα καλά λόγια των υπευθύνων της «Στέγης» που προσφέρουν τα μέγιστα.

111213

Αξίζει ιδιαίτερα να αναφερθούμε στο σημαντικότατο και ουσιαστικό έργο που παράγει η «Στέγη Ανηλίκων», όπως φαίνεται και μέσα από τα λόγια των παιδιών. Μας εξήγησαν ότι εκεί «μαθαίνουν πολλά πράγματα, όπως χειροτεχνίες, υπολογιστή, κάνουν τα μαθήματά τους, τρώνε πρωινό και μεσημεριανό». Η πόρτα της «Στέγης» είναι ανοιχτή και τα παιδιά επιλέγουν να βρίσκονται εκεί, προκειμένου «να συναντήσουν τους φίλους τους». Πράγματα που σε μας φαίνονται αυτονόητα, όπως το να έχει ένα παιδί πασχαλινή λαμπάδα, είναι και για τη «Στέγη» αυτονόητα, μόνο που εκεί οι λαμπάδες φτιάχνονται από τα ίδια τα παιδιά με τη βοήθεια των εθελοντών, που δίνουν την ψυχή τους.

17

Η ώρα με τα παιδιά περνά πάντα ευχάριστα! Δυστυχώς όμως ήρθε η στιγμή που έπρεπε σιγά σιγά να αφήσουμε τους μικρούς μας φίλους και να κατηφορίσουμε προς το λιμάνι για να επιβιβαστούμε στο σκάφος μας. Η ώρα  ήταν 16:00 όταν η Σύρος άρχισε να απομακρύνεται πίσω μας, αλλά το μυαλό μας συνέχισε να είναι εκεί. Φτάσαμε στον Μαραθώνα στις 18:30 έχοντας ολοκληρώσει  τον σκοπό μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και βοηθήσατε ώστε να πραγματοποιηθεί η αποστολή για να δώσουμε χαρά:

AEGEAN AIRLINES
Κοινωνική υπηρεσία Τζανείου νοσοκομείου
Ειδικευόμενοι  Ιατροί  Παιδιατρικού  τμήματος  Τζανείου  Νοσοκομείου
Μουστάκας
STOP ΑΕΒΕ
3ο ΚΑΠΗ Κερατσινίου
Σερραϊκόν
Priveshop
Hair Lab
Φαρμακεία Σύρου

Ελένη Αρμακόλα, Σοφία Πενίδου, Γεωργία Μπισκετζή, Γιώργος Μαραγκουδάκης, Οικογένεια Αθανασίου Αργυρού, Ιωάννα (10 ετών), Ναταλία (9.5 ετών), Τάσος και Αφροδίτη Ζέρβα, Ιωάννης Τσέλιος, Αριστοτέλης Πανταζίδης, Οικογένεια Γεωργίου Τσιακανίκα, Αλεξία και Εύη Λουκοπούλου, Ειρήνη Παγώνη, Φίτσιου Ευρυδίκη, Αργυρώ Πινάκουλα, Μαρίνα Παπαδάκη, Δέσποινα Μαντζουράνη.

Θέλοντας να κλείσουμε την αποστολή, έχουμε στο νου μας τα λόγια της κα Φωστέρη, η οποία συνέλαβε την ιδέα της «Στέγης» και έχει αναλάβει την καθοδήγηση των εθελοντών – επιστημόνων. Με κεντρικό σύνθημα «κανένα παιδί στο δρόμο, κανένα παιδί στη φυλακή», διαπαιδαγωγεί προσφέροντας αγάπη, διαπαιδαγωγεί προσφέροντας μέλλον σε αυτά τα παιδιά.

Ευχαριστούμε τα παιδιά της «Στέγης» για τα δώρα και τις ζωγραφιές που μας πρόσφεραν· ευχαριστούμε τα παιδιά της «Στέγης» που μας άφησαν έστω και για λίγο να τα νιώσουμε δικά μας!

Για ακόμα μια φορά δώσαμε λίγα και φύγαμε με πολλά!  Και το ταξίδι συνεχίζεται…

 

Από την Ομάδα «Γλάροι Αιγαίου»

           Παύλος Βλάχος

 

                                                                                  

 

123

456

71415

161819

222324

262829

303132